Verslaafd aan je smartphone: gedragsverslavingen

We kenden al de alcohol- en drugs- en sigaretten verslaving, maar anno 2017 zijn er veel gedragsverslavingen bij gekomen. Vooral het gamen en de smartphone / social media verslaving is waar bijna de gehele westerse bevolking mee te maken heeft.

Is het erg dat we de ochtend starten met e-mails en social media checken, bij elk pingetje weer even kijken wie iets geappt heeft om vervolgens net voor het slapen gaan nog even een rondje social media te doen? Ja!

Iedereen is in de ban van de Mindfulness, maar hebben we wel een concentratietraining nodig als we gewoonweg eens onze smartphone aan de kant leggen? Dat is wat de smartphone voor elkaar krijgt: gebrek aan concentratie. Elke keer dat een handeling gestoord wordt, heb je minuten nodig om weer geconcentreerd bezig te zijn. Daarnaast moet je brein alle informatie die je binnen krijgt (en dat zijn nogal wat posts) ook nog eens verwerken.

Wat nog het meest schokkend is, is het effect bij kinderen. De hechtingsfase voor een kind van 0-4 jaar is uiterst belangrijk voor een goede ontwikkeling in het verdere leven. Naast dat je afwezig bent en veel signalen van je kind mist als je op je smartphone zit, kopieert je kind ook nog jouw gedrag. Zuigelingen volgen al je oogbewegingen en als jij je aandacht er niet bij kan houden, neemt je zuigeling dat gedrag over. Heeft jouw peuter veel driftbuien? Ga eens na hoeveel signalen je gemist hebt, doordat je op je smartphone zat, waardoor de enige optie om nog aandacht te krijgen extreem gillen en op de grond rollen is. Aandacht is juist zo belangrijk in alle mijlpalen van de ontwikkeling.

Nog niet overtuigd? Lees het boek Superverslavend van psycholoog Adam Alter. Daar lees je ook dat Steve Jobs aan iedereen adviseerde om een iPad te nemen, maar zijn eigen kinderen hadden er geen. Hmmm dat geeft toch stof tot nadenken….

Tags: verslaving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s