Slaapproblemen van kinderen

Dat je baby wakker wordt voor voeding is natuurlijk heel normaal. Maar als je kind ouder wordt en nog steeds elke nacht wakker wordt, dan kun je spreken van een slaapprobleem. Tussen de 15-30% van de kinderen tussen de 4-13 jaar kampt met slaapproblemen en dit is een probleem voor het hele gezin. Familierelaties kunnen hierdoor onder druk komen te staan. Ook voor het kind zelf kan een slaapprobleem grote gevolgen hebben, denk aan leer- en gedragsproblemen.

Het is daarom zaak zo vroeg mogelijk in het leven van het kind aandacht te schenken aan zijn of haar slaapprobleem. Slaapproblemen bij kinderen zijn namelijk makkelijker te verhelpen dan bij volwassenen. Dus goed om in de kindertijd hier al wat aan te doen.

De slaap kent een aantal fases: lichte slaap en diepe slaap (samen de non-REM-slaap) en de REM-slaap ook wel de droomslaap genoemd. De slaap heeft een cyclische structuur, waarbij in de nacht een aantal slaapcycli wordt doorlopen.

De behandeling van kinderen die last hebben van inslapen en doorslapen is voornamelijk gericht op het instellen van een bedtijdroutine, invoeren van een beloningsprogramma en daarnaast is het gedrag van de ouder erg belangrijk. Wat doe je als je kind roept?

Wil je hulp bij de slaapproblemen van je kind? Maak een afspraak via het contacformulier of bel/app naar 06-2477 8784.

Tags: Kinderen, Slaap, Opvoeding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s