Omgaan met de pijn van het leven

Hoe moet je de pijn van het leven voelen, zonder het te ontkennen of de pijn ons karakter te laten bepalen? Wat er ook op ons pad komt: kanker, misbruik, depressie, verslaving. Stel jezelf de vraag: word je de wond of de genezing?

Verschrikkelijke momenten zijn al moeilijk genoeg om één keer te ervaren, laat staan meerdere keren! Dan spreek je van een trauma en dat kan je voor de rest van je leven beschadigen, zeker als je de liefde in jezelf niet levend houdt. Blijf niet bitter of wraakzuchtig, haat eet het hart op en met een beschadigd hart kun je niet leven. Je kunt een oefening doen, als je de pijn het meest voelt:

  • Stel je een prachtige bloem voor. Bekijk deze bloem van alle kanten, ruik hoe heerlijk de bloem ruikt en voel wat deze mooie bloem met jou doet. Neem hier de tijd voor.
  • Dan wordt deze bloem in de donkere maanden gesnoeid, de plant slaapt en staat even stil.
  • Daarna volgt het voorjaar en de geest van de bloem kan niet onderdrukt worden: de bloem voelt de eerste zonnestralen en zal weer naar het licht groeien.
  • Wordt de bloem en zie hoe jij weer in het licht komt, voel de zonnestralen en ruik de heerlijke geur die je uitstraalt als bloem. Voel wat dit met jou doet en voel de liefde in jou. Neem ook hier de tijd voor.
  • En weet: hoe vaak je ook zal worden verwond of teruggesnoeid: je zult altijd naar het licht blijven groeien!

Het is ook geen schande om hulp te zoeken als je het niet alleen kunt. Soms heb je even een handje nodig om weer naar het licht te groeien.

Tags: Mindfulness, Stress, Burn-out, Depressie, PTSS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s