Een leven met pijn

Iedereen heeft wel een keer pijn, maar als de pijn langer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt spreek je van een chronische pijn. Ongeveer 10 tot 20 procent van de volwassen wereldbevolking zou een verminderde kwaliteit van leven hebben vanwege chronische pijnklachten. Afhankelijk van de meetmethode kan het percentage met chronische rug- en nekpijn zelfs oplopen tot 42 procent.

Chronische pijn komt veel voor bij depressie en angststoornissen blijkt uit onderzoek van Columbia University. De helft van de deelnemers met een stemmingsstoornis zoals een depressie had ook last van chronische pijn, 30 procent had ademhalingsproblemen en 10 procent een hartaandoening. Van de deelnemers met een angststoornis had 45 procent chronische pijn en 33 procent last van ademhalingsproblemen.

Ook andersom is er een link gevonden: mensen met een chronische ziekte lopen een hoger risico om een angst- of stemmingsstoornis te ontwikkelen. De zware mentale belasting van de chronische ziekte is hier de oorzaak van.

Als je leeft met pijn, krijg je vaak angst voor beweging, daardoor kom je minder de deur uit en ontstaat er vermijdingsgedrag. Door deze beperkingen kan het zijn dat iemand depressief raakt.

Wat kun je doen als je leeft met pijn?

  • Schrijf op welke activiteiten je nog wel kunt doen en welke niet. Zet ook het gevoel erbij als je de activiteit wel zou doen. Hoe erg is de pijn bij de activiteit en de angst om het doen?
  • Krijg je al medicatie, dan kun je deze aanvullen met een Bach Bloesem (maatwerk homeopathische druppeltjes) om het scherpe randje van de pijn te halen.
  • Daarnaast kun je een ‘scan’ laten maken van je energiebanen om te kijken of daar blokkades zijn, deze blokkades kunnen verholpen worden met balanstherapie.
  • Met de therapeut kun je kijken wat jouw leven dragelijker zou maken, welke activiteiten zou je wel willen doen. Dan kan middels exposure gekeken worden of de angst- en pijnklachten overwonnen kunnen worden bij sommige activiteiten.

Juist bij chronische pijn kan Integrale Therapie goed helpen, omdat de combinatie van hoofd en lichaam bekeken wordt. Deze therapie kan goed gevolgd worden naast de behandeling van een arts en/of specialist en naast de huidige medicatie die voorgeschreven is.

Tags: Pijn, Stress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s