Depressieve tieners praten niet

Afgelopen jaar is een campagne van start voor 13 tot 18 jarigen om depressiviteit bij tieners bespreekbaar te maken. Wel 175.000 tieners zijn depressief en naar verwachting zal dit getal alleen maar oplopen. Veel depressieve tieners zijn dwars, verdrietig en vertonen emotioneel gedrag. De puberteit krijgt hier de schuld van, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Soms voelt een tiener zich langdurig neerslachtig zonder de oorzaak te weten. Na een periode ontstaan er problemen als vroegtijdig schoolverlaten, spijbelen, overdadig gebruik van alcohol en drugs, eetstoornissen en zelfmoord gedachten.

Wat kunt u zelf doen? Geef geen advies aan uw puber! Ja dat klinkt misschien vreemd, want u bent er toch als ouder om adviezen te geven? Nee niet doen! Luisteren, luisteren, luisteren, valideren en nog meer luisteren.
Stel uw dochter komt thuis met problemen op school: een meisje uit haar klas was heel gemeen. Als ouder ben je geneigd om advies te geven: misschien kun je dit of dat…. Vaak rent de tiener dan geïrriteerd naar boven “mam/pap, je snapt er ook helemaal niets van”.
De volgende keer doet u het anders: u luistert, knikt, luistert meer, valideert “hè wat vervelend voor je” en luistert nog meer. Uw tiener voelt zich hierdoor begrepen, de problemen mogen er zijn.
Deze nieuwe manier van communiceren zal niet in één keer goed gaan, maar blijft u vooral oefenen! De band met uw tiener zal hierdoor enorm versterkt worden.

Maak op een moment dat uw tiener zich beter voelt bespreekbaar, dat de problemen niet vanzelf overgaan en dat er beter hulp gezocht kan worden. Een tiener met een depressie heeft 70 procent kans later opnieuw depressief te worden.

Informatie van Rijksoverheid voor jongeren treft u hier en voor een vrouw hier.

Tags: kinderen, depressie, stress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s