Begrip voor rouw

Het komt helaas veel voor: je verliest een dierbare. Na het strijden tegen een ziekte of plotseling door een hartstilstand of een ongeluk. Hoe dan ook: je leven staat op z’n kop. In eerste instantie sta je in de regelmodus, want er valt heel wat te regelen. Daarna komt het: het missen, de aanvaarding, emotionele verdoving, gevoel van betekenloosheid en moeite met doorgaan met het leven. Er is geen plek op de wereld wat groot genoeg is om dit enorme verlies te stoppen.

Wat kun je doen in een rouwproces?

  • Maak dagelijks voor maximaal een half uur een brief/verslag aan de overledene waarin je precies omschrijft wat je het meest mist nu hij/zij er niet meer is.
  • Verwerking bevordert als je een opname maakt en daarin heel gedetailleerd de gebeurtenissen van het overlijden vertelt stap voor stap. Luister voor een week dagelijks naar deze opname.
  • Merk je dat je een plek of situatie vermijd? Ga in verbeelding naar deze plek of situatie toe. Ga comfortabel zitten in een stoel, sluit je ogen. Ga in gedachten naar de plek: wat zie je, hoor je, ruik je? Beleef het imaginair totdat je eraan toe bent om de stap in werkelijkheid te zetten.

Zoek vooral ook hulp: je hoeft het allemaal niet alleen te doen.

Tags: Rouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s